kobieta pije herbate leżąc na łóżku

Oprócz kwestii walorów smakowych herbata wypijana jest z rana w celu pobudzenia organizmu. Może ona z pewnością zastąpić filiżankę gorące kawy, ponieważ herbaciany susz zawiera w swoim składzie taki element jak teina, która jest doskonałym odpowiednikiem kofeiny.

Chcąc wyciągnąć jak najwięcej korzyści z picia tego ciepłego napoju, niezależnie czy jest to herbata zielona czy czarna, należy wiedzieć jak prawidłowo ją zaparzać.

W jakiej temperaturze parzyć herbatę?

Dla standardowej czarnej herbaty najlepszym rozwiązaniem jest wrzątek, natomiast herbata biała najlepiej zaparza się w temperaturze 85-90°C. Zielona herbata, w zależności od stopnia rozdrobnienia wymaga wody o temperaturze oscylującej od 60 do 80°C.

Herbata pita z rana

Najczęstszym sposobem walki z porannym zasypianiem jest wypicie filiżanki bądź nawet dwóch mocnej kawy. Nie każdy wie, iż doskonałą alternatywą również dającą kopa energii od rana jest wypicie odpowiednio parzonej odmiany herbaty. Najbardziej popularną jest herbata czarna, która o dziwo w Azji nazywana jest czerwoną. W wyniku trzyminutowego  parzenia cechuje się ona działaniem orzeźwiającym i pobudzającym.

W podobny sposób oddziałuje napar z zielonej, niefermentowanej odmiany suszu. Jednak w tym przypadku istotne znaczenie ma zarówno czas parzenia (nie więcej niż 3 minuty) jak i stopień rozdrobnienia oraz twardość wody.

Warto wiedzieć, iż zielona herbata może być zalewana nawet trzy razy, jednak delikatny smak i pobudzające właściwości są najmocniejsze podczas pierwszego zaparzenia. Po drugim zalaniu napar jest nadal smaczny, lecz nie posiada już właściwości pobudzających.

Herbata pita wieczorem

Herbata zielona i czarna, która wykazuje właściwości pobudzające, może działać również relaksująco. Wszystko zależy od długości procesu parzenia. Wypicie naparu po 5-8 minutach, bądź po powtórnym zaparzeniu uspokaja oraz odpręża. Tak więc, stosując się do powyższej zasady, ze spokojem można wypić herbatę przed snem, nie martwiąc się o problemy z zaśnięciem.

Co więcej, po ciężkim dniu wskazane jest wypicie naparów ziołowych takich jak np. mięta cechująca się działaniem odświeżającym, odprężającym, rozkurczowym, uspokajającym oraz ułatwiającym zasypianie. Na wieczór polecane są również herbaty, w których składzie występuje hibiskus.

Dzięki zawartym w nim witaminom, kwasom organicznym, polisacharydom, solom mineralnym oraz wapnu działa on antybakteryjnie, zapobiega infekcjom oraz wzmacnia odporność. Z dobroczynnych właściwości polifenoli skorzysta zarówno serce jak i poziom ciśnienia krwi. Ponadto opóźniają one procesy starzenia się.

xp9000@vp.pl'

Napisane przez

Agata Romanowska

Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą o wszystkich nurtujących, kobiecych sprawach. Prywatnie dziennikarka oraz fanka zdrowego lifestyle'u. Pisze dla nas w dziale Dom, Lifestyle i Różności.