Największy portal dla kobiet w całej Polsce. Prawdziwa strona dla Pań, które lubią być na czasie z modą i najnowszymi trendami.

Pokazuje: 1 - 2 of 2 WYNIKÓW
Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem
Kuchnia Przepisy

Indyk w kuchni na wiosnę

Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka, jest źródłem witamin B3, B6, B12, a także potasu, fosforu i cynku[1]. Poza tym posiada również wiele innych zalet m.in. kulinarną różnorodność.
Z warzywami, zaparzany, z dodatkiem egzotycznych nut smakowych czy jako składnik zup – to tylko wybrane przykłady jego zastosowań. Prezentujemy szczyptę faktów na temat mięsa z indyka oraz trzy kulinarne inspiracje specjalnie na ciepłe wiosenne dni.

Dlaczego mięso z indyka?

Mięso z indyka daje dużo możliwości kulinarnych. Można z niego przyrządzić proste, codzienne potrawy, jak i wyszukane dania na specjalne okazje. Cechuje je różnorodność – wystarczy chociażby porównać jasne, delikatne mięso z piersi indyka z ciemnym mięsem z uda o bardziej wyrazistym smaku.

Pierwsze z nich bardzo dobrze komponuje się ze smakami delikatnymi, pikantnymi, jak i słodkimi.
Z kolei udo cechuje mniejsza kruchość niż pierś. Świetnie nadaje się do pieczenia czy duszenia. Mięso z indyczego udźca można porównać nawet do delikatnej cielęciny.

Podudzia z indyka to dobry wybór dla tych, którzy cenią nie tylko smak, ale i wielkość porcji. Z kolei miłośnicy aromatycznych bulionów szybko docenią skrzydła z indyka, które sprawdzają się również jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają wywarom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych[2].

Dania z indyka na wiosnę dla całej rodziny

Szymon Szlendak, kucharz programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, jest przekonany, że wraz z nadejściem wiosny warto postawić na indyka w kuchni. Ten rodzaj mięsa cenię za jego różnorodność. Jest dobrym składnikiem do komponowania smacznych i pożywnych dań. Wyśmienicie smakuje z sezonowymi warzywami, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu – komentuje szef kuchni. Kucharz proponuje również 3 proste pomysły na wiosenne dania z mięsem indyczym – dla amatorów zup, miłośników dań z dodatkiem ziemniaków oraz poszukiwaczy egzotycznych smaków. Zachęca również do włączenia w przygotowanie posiłków całej rodziny.

Przepisy szefa kuchni

Kulinarna inspiracja nr 1

Zupa warzywna z indykiem – pomysł na pierwsze danie, które sprawdzi się również w wersji solo.

zupa warzywna z indykiem

Składniki:

  • filet z indyka 150 g,
  • bulion warzywny
    400 ml,
  • cebula biała 1 szt.,
  • seler 1 szt.,
  • marchew 4 szt.,
  • biała fasola 100 g,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • tymianek,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz,
  • wędzona papryka.

Przepis:

  • Gotujemy ok. 400 ml bulionu warzywnego.
  • Pierś z indyka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  • Cebulę, seler, marchew kroimy w drobną kostkę. Posiekane warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy białą fasolę, czosnek, posypujemy oregano i tymiankiem. Przelewamy do garnka.
  • W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną pierś indyka.
  • Usmażone mięso dodajemy do warzywnego wywaru z bulionem i całość gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy odrobinę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Kulinarna inspiracja nr 2

Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem

Propozycja dla miłośników wiosennej egzotyki.
Przepis, który podbił serca uczestników warsztatów kulinarnych „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”.

Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem

 

Składniki:

  • pierś z indyka 200 g,
  • włoszczyzna,
  • ryż paraboliczny 100 g,
  • masło 150 g,
  • cukier brązowy 20 g,
  • żółta pasta curry 20 g,
  • mleko kokosowe
    100 ml,
  • świeże lub mrożone liście limonki 3 szt.,
  • limonka 2 szt.,
  • pulpa mango 50 g,
  • groszek cukrowy świeży lub mrożony 150 g,
  • 2 jajka,
  • olej kokosowy,
  • świeża kolendra i szczypiorek.

Przepis:

  • Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, a następnie przygotowujemy ok. 400 ml wywaru.
  • Kroimy filet z piersi indyka w grube plastry i przekładamy do gotującego się wywaru, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy źródło ciepła. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Odlewamy szklankę wywaru i gotujemy na niej ryż paraboliczny. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Sos mango-curry: w rondlu przygotowujemy karmel i rozprowadzamy w nim pastę curry. Następnie wlewamy mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodajemy liście limonki i powoli gotujemy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodajemy groszek cukrowy, gotujemy aż będzie „al dente”.
  • Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z surowym jajkiem, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Zaparzony filet indyka łączymy z sosem i zagrzewamy. Podajemy razem z groszkiem i smażonym ryżem.

Kulinarna inspiracja nr 3

Indyk w sosie szpinakowym z kalafiorem i ziemniakami w mundurkach

Wiosenne danie  w bardziej tradycyjnym wydaniu, z uwielbianymi przez Polaków ziemniakami.

Składniki:

  • 100 g piersi z indyka,
  • szpinak świeży 2 garści,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • główka kalafiora,
  • 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • słodka papryka (sypka),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przepis:

  • Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z wcześniej rozgrzanym olejem. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu aż mięso będzie rumiane.
  • Po tym czasie umyte i osuszone liście szpinaku wrzucamy na patelnię i smażymy przez minutę.
  • Wyłączamy palnik i czekamy ok. 3 minuty aż mięso i szpinak lekko przestygną. Następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i wszystko dokładnie mieszamy.
  • W tym czasie kalafior obieramy z liści i myjemy. W garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, do której dosypujemy 3 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Do gotującej się wody wkładamy kalafior. Gotujemy przez ok. 15 minut, następnie odlewamy wodę.
  • Ziemniaki dokładnie myjemy i w całości, ze skórką, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (solimy 1 łyżeczkę na litr wody). Ziemniaki gotujemy ok. 25 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Na koniec układamy na talerzu ziemniaki z kalafiorem i polewamy je sosem szpinakowym z kawałkami indyka.

Więcej kulinarnych inspiracji i materiałów dotyczących programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech metod unijnej produkcji rolnej oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Kampania edukuje na temat wartości odżywczych mięsa indyczego, produkowanego w Europie oraz jego jakości, które wynikają z rygorystycznych zasad i procedur UE oraz przepisów wewnętrznych państw członkowskich[1].

Kuchnia Przepisy

5 sposobów na domowe sushi

Sushi to przysmak, z którego słynie Kraj Kwitnącej Wiśni. Mimo że wielu amatorów tego dania twierdzi, że najlepszą jego wersję można zjeść tylko w Japonii, warto nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować je samodzielnie.

Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić pyszne sushi i cieszyć się smakiem tej potrawy w domowym zaciszu!

1. Sashimi z łososiem

Mimo że sushi wielu osobom kojarzy się z klasycznymi rolkami, tak naprawdę istnieje więcej wariantów tej potrawy. Jednym z nim jest sashimi, czyli kawałki surowego mięsa.

W przypadku sushi to przede wszystkim ryby i owoce morza. Według legend, danie to zostało „wymyślone” przez rybaków, którzy wypływając w kilkudniowe rejsy, posilali się kawałkami złowionych ryb.

Jak przyrządzić sashimi?

Wystarczy przygotować świeżą rybę (mogą być to np. filety łososia) i pokroić ją w drobne plasterki. Ułożone na talerzu mięso warto posypać dodatkowo prażonym białym sezamem i serwować w towarzystwie sosu wasabi lub sojowego.

2. Maki z łososiem

Jeśli domowe eksperymenty z kuchnią japońską to na pewno maki! Ta forma sushi jest najpopularniejszą wariacją na temat tego dania, dlatego można dostać ją w wielu barach sushi (m.in. takich jak http://www.sushi-tokyo.pl/nasza-oferta), ale warto również spróbować przygotować te miniaturowe roladki samodzielnie.

Jak zrobić maki z łososiem?

Ugotuj 500 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój na drobne paseczki 300 g łososia i ogórka. Tak przygotowane składniki ułóż na kilku arkuszach nori, do każdego z nich dodaj odrobinę sosu wasabi i zawiń. Danie serwuj z ciemnym lub jasnym sosem sojowym.

3. Nigiri z tuńczykiem

Nigiri to jedna z prostszych do przygotowania odmian sushi – nie wymaga rolowania ani dodatkowych akcesoriów, dlatego z nigiri powinny poradzić sobie nawet osoby, które nigdy wcześniej nie miały styczności z kuchnią japońską.

W jaki sposób zrobić nigiri?

300 g tuńczyka pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Ugotuj 300 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie zwilż dłonie wodą i formuj z niego niewielkie „łezki”. Na każdą łezkę nakładaj niewielką ilość pasty wasabi i przykrywaj całość plasterkiem tuńczyka. Aby danie prezentowało się lepiej, pokrój dodatkowo w drobne paseczki nori i przewiązuj nimi każdą kosteczkę. Całość serwuj z ulubionym sosem sojowym.

4. Uramaki z tofu

Nietrudno znaleźć wielbicieli sushi wśród miłośników kuchni wegetariańskiej. Jest jednak pewien warunek – rolki muszą być w stu procentach bezmięsne, co oznacza, że nie mogą zawierać także ryb i owoców morza. Roślinne sushi smakuje jednak równie dobrze co klasyczne, a propozycja z tofu przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!

Jak przygotować wegeteriańskie uramaki?

Ugotuj 150 g ryżu do sushi według podanej na opakowaniu instrukcji. Pokrój w cienkie paseczki 150 g tofu wędzonego, ogórka i porwij na drobne części 3 liście ulubionej sałaty. Ułóż na bambusowej macie arkusz nori i wyłóż na niego warstwę ryżu, a następnie odwróć płat nori tak, aby ryż znajdował się na dole. Wyłóż pozostałe składniki, dodaj odrobinę sosu wasabi i zwijaj rolki. Danie serwuj z sosem sojowym.

5. Maki z paluszkami krabowymi

Sushi z dodatkiem paluszków krabowych i idealnie dobranych warzyw zachwyci wszystkich smakoszy aromatycznych owoców morza. Warto jednak podkreślić, że ich charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu – nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby posmakować krabowych rolek i przekonać się, czy staną się ulubioną propozycją kuchni japońskiej.

Jak przyrządzić maki z paluszkami krabowymi?

Ugotuj 300 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj następnie zalewę z 1 łyżki octu, 1 łyżeczki cukru i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszane składniki dodaj do ugotowanego ryżu. Porwij na kawałki kilka liści karbowanej sałaty, przygotuj paluszki krabowe i pokrój rzodkiewkę w słupki. Na arkusze nori wykładaj cienką warstwę ryżu oraz dodatki i roluj. Danie podawaj w towarzystwie wasabi lub sosu sojowego.