Kuchnia

Jak wydzielić strefy w kuchni? Funkcjonalna ergonomia w kuchni

strefy-w-kuchni-funkcjonalna-ergonomia

Ergonomia w kuchni to wnętrze dla nas bezpieczne i funkcjonalne. Jednak, aby takie było potrzebujemy tak je zaaranżować, aby wydzielić poszczególne strefy kuchni. Wtedy mamy pewność, że wszystko jest na swoim miejscu, a codzienne prace w tym pomieszczeniu sprawiają nam przyjemność.

Porządek w kuchni to podstawa. Mając wszystkie przedmioty i produkty ułożone według pewnego schematu, wiemy gdzie dana rzecz się znajduje. Dzięki temu podczas gotowania czy pieczenia wszystko znajdziemy natychmiast bez marnowania czasu na poszukiwania.

Strefy kuchni a jej funkcjonalność

Funkcjonalna kuchnia to taka, gdzie każde urządzenie, produkt żywnościowy, narzędzie lub naczynie mają swoje miejsce. Aby tak zaaranżować kuchnię, należy najpierw ją podzielić na tzw. strefy.

Wyróżniamy pięć stref kuchni:

  • strefa zapasów;
  • strefa przechowywania;
  • strefa zmywania;
  • strefa przygotowywania;
  • strefa gotowania i pieczenia.

Strefa zapasów

To miejsce, w którym trzymamy nasze produkty żywnościowe. W tej strefie znajduje się taki sprzęt AGD do kuchni jak lodówka i ewentualnie mała zamrażarka.

W tym obszarze również wydzielamy miejsca na produkty żywnościowe, które nie muszą być przechowywane akurat w chłodziarkach, do nich zaliczamy:

  • makarony;
  • ryże;
  • kasze;
  • przyprawy;
  • pieczywo;
  • cukier;
  • mąka itp.

W tej strefie ważną funkcję spełniają półki i szafki, które odpowiednio zagospodarują i zorganizują przechowywanie produktów żywnościowych poza urządzeniami chłodzącymi. Obecnie bardzo popularne kosze cargo pomogą maksymalnie zagospodarować tę przestrzeń.

Strefa przechowywania

To miejsce na akcesoria do gotowania i przyrządzania potraw. Garnki, talerze, kubki, miski i sztućce, każde z nich wymaga szczególnego przechowywania.

W klasycznych kuchniach, jak i tych zaaranżowanych w nowoczesnym stylu, niezbędne są w tym celu szafki wiszące i stojące, wyposażone w szuflady, półki i regały o różnej głębokościach, dopasowane do trzymania akcesoriów kuchennych o zróżnicowanych gabarytach.

Strefa zmywania

Umywalka i zmywarka w wielu domach są podstawowymi sprzętami w tej części kuchni. Najlepszym rozwiązaniem jest, gdy zmywarka znajduje się tuż przy zlewie, a pod zlewem mamy kosz na odpadki. Takie ustawienie gwarantuje utrzymanie czystości w tej strefie.

Jeżeli mamy zmywarkę, to pomimo to warto wyposażyć się w zlew z dwiema komorami i tacą ociekową, z tym że jedna komora jest normalnej wielkości do mycia bieżącego, a druga jest mniejsza do odkładania produktów do mycia.

Taca ociekowa jest przydatna, jeżeli chcemy np. umyć pojedynczy kubek.

Strefa przygotowania

Duży, trwały i przestronny blat to podstawowy element w tej części kuchni. W tej strefie powinny również się znaleźć noże kuchenne pod ręką, chlebak oraz zestaw przypraw poukładanych w pojemnikach na przyprawy. Pod ręką również warto mieć kosz na śmieci.

Ważną sprawą jest, aby ta część kuchni była wyposażona w odpowiednią ilość gniazdek elektrycznych. W trakcie prac kuchennych często korzystamy z takich urządzeń AGD jak mikser, blender, sokowirówka, czy elektryczna siekaczka do warzyw lub owoców itp.

Strefa gotowania i pieczenia

W tym sektorze znajdziemy płytę elektryczną lub gazową, piekarnik lub kuchenkę połączoną z piekarnikiem. Nad kuchenką lub płyta grzewczą powinien znaleźć się odpowiednio dopasowany okap wentylacyjny.

Te elementy powinny być umieszczone obok siebie i odpowiednio zabezpieczone przed dziećmi. Na ergonomię kuchni wpływa również wygodne, a zarazem bezpieczne umieszczenie tych sprzętów.

Piekarnik umieszczony na wysokości klatki piersiowej pozwala na wygodne wkładanie i wykładanie z niego produktów do pieczenia, przy okazji mamy pełną kontrolę obróbki cieplnej w tym urządzeniu.

Meble kuchenne z salonu czy na zamówienie

W salonach meblowych i wyposażenia wnętrz mamy do wyboru szeroką gamę mebli kuchennych i ich aranżacji. Niemniej jednak kuchnia kuchni nie równa i to, co się sprawdza na małej wydzielonej powierzchni salonu meblowego, niekoniecznie wpisze się w gabaryty naszego pomieszczenia kuchennego.

Szafki i szafeczki mają w tych stylizacjach określone gabaryty oraz kształty, wpisane w określony schemat pomieszczenia i często inny układ nie wchodzi w rachubę. Dlatego cała taka gotowa aranżacja może okazać się za mała lub za duża do naszej kuchni. W każdym przypadku skończy się tym, że w pełni nie wykorzystamy jej możliwości.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie mebli na zamówienie. To gwarantuje indywidualne podejście do naszego pomieszczenia kuchennego, w pełnie zagospodarowanie jego przestrzeni, a przy okazji stworzenie miejsca funkcjonalnego i uporządkowanego, które będzie służyło całej rodzinie przez wiele długich lat.

Czytaj dalej:

  1. Ergonomia w kuchni. Jak zaaranżować wnętrze kuchni?
  2. Funkcjonalna kuchnia. Jakie udogodnienia powinny znaleźć się w kuchni?
  3. Jak dobrać sprzęt AGD do kuchni?
  4. Skąd brać pomysły na szybki obiad?

Źródło zdjęcia – Design photo created by freepik – www.freepik.com

0 Komentarze

Odpowiedz na komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany*