Spis treści
Sushi to przysmak, z którego słynie Kraj Kwitnącej Wiśni. Mimo że wielu amatorów tego dania twierdzi, że najlepszą jego wersję można zjeść tylko w Japonii, warto nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować je samodzielnie.
Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić pyszne sushi i cieszyć się smakiem tej potrawy w domowym zaciszu!
1. Sashimi z łososiem
Mimo że sushi wielu osobom kojarzy się z klasycznymi rolkami, tak naprawdę istnieje więcej wariantów tej potrawy. Jednym z nim jest sashimi, czyli kawałki surowego mięsa.
W przypadku sushi to przede wszystkim ryby i owoce morza. Według legend, danie to zostało „wymyślone” przez rybaków, którzy wypływając w kilkudniowe rejsy, posilali się kawałkami złowionych ryb.
Jak przyrządzić sashimi?
Wystarczy przygotować świeżą rybę (mogą być to np. filety łososia) i pokroić ją w drobne plasterki. Ułożone na talerzu mięso warto posypać dodatkowo prażonym białym sezamem i serwować w towarzystwie sosu wasabi lub sojowego.
2. Maki z łososiem
Jeśli domowe eksperymenty z kuchnią japońską to na pewno maki! Ta forma sushi jest najpopularniejszą wariacją na temat tego dania, dlatego można dostać ją w wielu barach sushi (m.in. takich jak http://www.sushi-tokyo.pl/nasza-oferta), ale warto również spróbować przygotować te miniaturowe roladki samodzielnie.
Jak zrobić maki z łososiem?
Ugotuj 500 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój na drobne paseczki 300 g łososia i ogórka. Tak przygotowane składniki ułóż na kilku arkuszach nori, do każdego z nich dodaj odrobinę sosu wasabi i zawiń. Danie serwuj z ciemnym lub jasnym sosem sojowym.
3. Nigiri z tuńczykiem
Nigiri to jedna z prostszych do przygotowania odmian sushi – nie wymaga rolowania ani dodatkowych akcesoriów, dlatego z nigiri powinny poradzić sobie nawet osoby, które nigdy wcześniej nie miały styczności z kuchnią japońską.
W jaki sposób zrobić nigiri?
300 g tuńczyka pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Ugotuj 300 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie zwilż dłonie wodą i formuj z niego niewielkie „łezki”. Na każdą łezkę nakładaj niewielką ilość pasty wasabi i przykrywaj całość plasterkiem tuńczyka. Aby danie prezentowało się lepiej, pokrój dodatkowo w drobne paseczki nori i przewiązuj nimi każdą kosteczkę. Całość serwuj z ulubionym sosem sojowym.
4. Uramaki z tofu
Nietrudno znaleźć wielbicieli sushi wśród miłośników kuchni wegetariańskiej. Jest jednak pewien warunek – rolki muszą być w stu procentach bezmięsne, co oznacza, że nie mogą zawierać także ryb i owoców morza. Roślinne sushi smakuje jednak równie dobrze co klasyczne, a propozycja z tofu przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!
Jak przygotować wegeteriańskie uramaki?
Ugotuj 150 g ryżu do sushi według podanej na opakowaniu instrukcji. Pokrój w cienkie paseczki 150 g tofu wędzonego, ogórka i porwij na drobne części 3 liście ulubionej sałaty. Ułóż na bambusowej macie arkusz nori i wyłóż na niego warstwę ryżu, a następnie odwróć płat nori tak, aby ryż znajdował się na dole. Wyłóż pozostałe składniki, dodaj odrobinę sosu wasabi i zwijaj rolki. Danie serwuj z sosem sojowym.
5. Maki z paluszkami krabowymi
Sushi z dodatkiem paluszków krabowych i idealnie dobranych warzyw zachwyci wszystkich smakoszy aromatycznych owoców morza. Warto jednak podkreślić, że ich charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu – nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby posmakować krabowych rolek i przekonać się, czy staną się ulubioną propozycją kuchni japońskiej.
Jak przyrządzić maki z paluszkami krabowymi?
Ugotuj 300 g ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj następnie zalewę z 1 łyżki octu, 1 łyżeczki cukru i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszane składniki dodaj do ugotowanego ryżu. Porwij na kawałki kilka liści karbowanej sałaty, przygotuj paluszki krabowe i pokrój rzodkiewkę w słupki. Na arkusze nori wykładaj cienką warstwę ryżu oraz dodatki i roluj. Danie podawaj w towarzystwie wasabi lub sosu sojowego.