Spis treści
W poprzednim artykule opisaliśmy zalety korzystania z płyty indukcyjnej, która posiada możliwość łączenia pól. W tym artykule opiszemy nieco dokładniej zastosowanie i zalety płyt indukcyjnych, żeby dać CI jeszcze więcej informacji niezbędnych do podjęcia wyboru dotyczącego wyposażenia Twojej kuchni. Zapraszamy.
Co musisz wiedzieć, zanim kupisz?
W ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie płytami indukcyjnymi. Posiadanie takiej stało się wręcz w pewnych kręgach modą i oznaką wysokiego statusu. Co stoi za sukcesem tego elementu zabudowy kuchennej?
Płyta indukcyjna to obecnie najbardziej zaawansowane technologicznie i bezpieczne rozwiązanie w swojej kategorii. Oszczędza nie tylko nasze pieniądze przez mniejsze zużycie energii, ale również czas, bo gotowanie trwa średnio 30% szybciej niż na tradycyjnej kuchence.
W płycie indukcyjnej nie ma grzałki ani źródła ognia. Są za to cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Dzięki temu nie nagrzewa się płyta, ale samo naczynie, które na niej postawisz. To ogromna zaleta, kiedy w domu mieszkają z nami małe dzieci. Przynajmniej problem poparzenia mamy z głowy!
Przed dokonaniem zakupy warto się zorientować, jakie funkcje posiada dana płyta. Poza możliwością łączenia pól, o której opowiemy jeszcze trochę w dalszej części artykułu, może posiadać np. funkcję Power (bardzo szybko zwiększa moc pola grzewczego); Stop&Go (błyskawicznie wyłącza wszystkie pola grzewcze) czy Hub&Go (eliminuje konieczność włączania każdego pola oddzielnie, pola uruchamiają się automatycznie, kiedy postawimy na nich naczynie).
Jak widać nowoczesne płyty grzewcze posiadają wiele przydatnych udogodnień, jednak najciekawszym z nich pozostaje niezmiennie możliwość łączenia pól.
Łączenie pól – jak je optymalnie wykorzystać?
Zwykle płyty indukcyjne oferują cztery pola grzewcze. Co jednak w sytuacji, kiedy spodziewamy się znacznej liczby gości i szykujemy obfity poczęstunek? Wtedy na ratunek przychodzi możliwość łączenia ze sobą pól grzewczych.
Producenci prześcigają się ze sobą o palmę pierwszeństwa w opracowaniu najatrakcyjniejszego wizualnie i najużyteczniejszego sposobu łączenia pól. Jeżeli ten temat Cię zainteresował to sprawdź artykuł: Redakcja dlawas.info sprawdza jaka płyta indukcyjna na duże garnki? Sugeruje wybierz łączenie pól!. Mamy nadzieję, że pomoże Ci on wybrać płytę indukcyjną dostosowaną do Twoich potrzeb. Isnieją na przykład funkcje, jak Strefa Kombi oraz Strefa CombiZone. Różnią się od siebie tym, że w Strefie Kombi pole grzewcze automatycznie dostosowuje się do kształtu postawionego naczynia, a w Strefie CombiZone dwa pola grzewcze są ze sobą połączone w formę większego, prostokątnego pola. Niektóre płyty pozwalają nawet naprzemiennie gotować z wykorzystaniem jednego dużego naczynia oraz dwóch mniejszych.
Dzięki temu będziemy w stanie podgrzać jedzenie w dużej, prostokątnej brytfannie lub w słusznych rozmiarów garnku, który normalnie wykraczałby poza obręb pola grzewczego. To z kolei pozwala nam na przygotowanie obiadu czy kolacji dla dużej ilości gości.
Dla kogo łączenie pól?
Z możliwości łączenia pól nie skorzystasz raczej, kiedy jesteś singlem czy singielką i jesz w większości gotowe potrawy, kupione na mieście. Wtedy w zupełności wystarczy Ci klasyczna płyta indukcyjna.
Pokochasz natomiast możliwość łączenia pól, kiedy gotujesz dla całej rodziny i lubisz urządzać przyjęcia dla Twoich gości.
Niezależnie od tego, jaką płytę wybierzesz, na pewno świetnie sprawdzi się w Twoim domu. Szybko docenisz oszczędność czasu i energii, która wiąże się z przerzuceniem się z tradycyjnej kuchenki. Znacznie wygodniejsze i łatwiejsze jest też utrzymanie płyty w czystości, ponieważ łatwo się myje szklaną lub ceramiczną powierzchnię bez zbędnych zakamarków. Udanego gotowania!