Spis treści
Doskonałą alternatywą dla zielonej herbaty, jak i dla kawy będzie egzotyczny napar yerba mate. Co to takiego? Co to za produkt? Sprawdź!
Yerba mate – wyjątkowy napój
Yerba mate to suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, czasami też z dodatkiem innych składników. Niekiedy ten produkt wstępuje pod nazwą herbata jezuicka, misyjna bądź paragwajska. W zależności od sposobu suszenia i składu mamy inny rodzaj. Klasyczna Elaborada con palo suszona w trakcie produkcji wysycha, dzięki gorącemu dymowi.
Wewnątrz paczki są liście z pyłem i patyczkami. Wersja Sin palo oraz Despalada ma bardzo mało patyczków, często potocznie mówimy, że są yerbami bez patyków. Za to mocno pobudza Yerba mate green, która suszona jest w inny sposób, bo gorącym powietrzem.
Ma wyjątkowy zielony kolor, a także słabo odczuwalną gorycz. Zdarzają się herbaty aromatyzowane, na przykład owocami bądź ziołami. Długość czasu suszenia i przechowywania wpływa na smak oraz intensywność herbaty.
Jakie właściwości ma yerba mate?
Yerba mate to idealna opcja dla sportowców, osób na diecie, jak i dla tych pracujących umysłowo. Herbata z suszu działa bardzo korzystnie na ludzki organizm. Pita systematycznie potrafi wpłynąć na wiele rzeczy:
- Ten napój poprawia nastrój, ponieważ zawiera antydepresant.
- Pobudza, dlatego że ma naturalną kofeinę, dzięki temu redukuje zmęczenie.
- Wzmacnia ciało od wewnątrz i na zewnątrz. Poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci i zębów. Działa również na narządy wewnętrzne, takie jak nerki, wątroba, czy serce.
- Doskonale sprawdza się u osób na diecie lub chcących spalić szybko kalorie.
- Yerba mate podnosi ciśnienie krwi, jednak nie w gwałtowny sposób.
- Zawiera wiele witamin, a także cennych składników. Potas, fosfor, mikro – makroelementy, witaminy z gruby B… Jest wiele dobrodziejstw w tej herbacie!
- Zapobiega zaparciom, jak i dodaje sił witalnych.
Jak przygotować yerba mate?
Napój yerba mate należy odpowiednio parzyć. Dlaczego? Inaczej nie uzyskamy dobrego smaku. Potrzebne są do tego specjalne narzędzia, przede wszystkim naczynie o charakterystycznym kształcie, zazwyczaj kuli oraz rurka-słomka – płaska, spiralna, filtrująca. Przez nią spożywamy herbatę.
Napar robi się na dwa sposoby, i na ciepło, i na zimno. Bez względu na opcję w pierwszej kolejności do pojemnika dodaj susz w proporcji 1/4 (na początek przygody z herbatą) lub 2/3 wysokości. Przechyl pojemnik do góry dnem zakrywając wierzch dłonią. Ta czynność pozwoli odpowiednio ułożyć się suszowi. Co dalej? Umieść rurkę wewnątrz, gdy yerba mate usypie się pod kątem 45 stopni. Dolej nieco zimnej wody, a dopiero po chwili gorącą, jednak nie może przekraczać 80 stopni.
To bardzo istotne! Natomiast w propozycji na zimno zastąp gorącą wodę lodem i bardzo schłodzoną wodą. W czasie spożywania yerba mate można dolewać płyn wedle uznania. Za każdym razem smak będzie zdecydowanie mniej intensywny, podobnie jak barwa.