kobieta trzyma worek ze zdrową żywnością

Super-żywność (superfood) stanowią naturalne, nieprzetworzone produkty, które zawierają w swoim składzie elementy wyjątkowo korzystnie oddziałujące na organizm.

Są nimi nie tylko egzotyczne jagody acai, spirulina czy nasiona chia, ale i również polskie produkty takie jak: jarmuż, dynia, siemię lniane, żurawina czy miód.

Polskie superfood

Poniżej przystawione zostały główne produkty zaliczane do super-żywności wraz z ich krótką charakterystyką:

1. Natka pietruszki

Zaledwie jedna łyżka natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wzmacnia ona odporność oraz wspomaga wchłanianie żelaza (w 100g natki zawarte jest 5mg tego minerału).

Ponadto natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy z grupy B i K, beta-karotenu, magnezu, wapnia, błonnika oraz kwasu foliowego. Dzięki zawartości chlorofilu i flawonoidów posiada ona silne działanie antyoksydacyjne.

2. Rokietnik

Jest jedną z najcenniejszych roślin występujących w naszym klimacie. Zawiera w swoim składzie połączenie elementów, które przeważnie nie występują w pojedynczych produktach. W zależności od rodzaju może dostarczyć 300-3000 mg witaminy C w 100 g.

Bogaty jest również w karotenoidy, witaminę K, witaminę E (czterokrotnie więcej niż nasiona słonecznika), potas, kwasy omega-3 i omega-6, a także wapń, cynk, kwas foliowy, żelazo i fitosterole. Posiada właściwości antynowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

3. Żurawina

Posiada ona silne właściwości przeciwbakteryjne, które wspomagają zwalczanie chorób układu pokarmowego, moczowego oraz stany zapalne dziąseł. Zawarte w nich proantocyjanidy nie niszczą bakterii lecz uniemożliwiają ich przyleganie do ścianek organów takich jak żołądek czy pęcherz.

Żurawina zawiera takie przeciwutleniacze jak witamina C, polifenole, beta-karoten oraz flawonoidy. To właśnie te związki zapobiegają chorobom serca, redukują poziom złego cholesterolu oraz podnoszą poziom dobrego i zapobiegają stwardnieniu tętnic.

4. Dynia

Jest bogatym źródłem składników działających antynowotworowo oraz wzmacniających odporność. Jedna szklanka dyniowego puree zawiera 10 mg witaminy C, a także pokrywa aż siedmiokrotnie zapotrzebowanie na witaminę A.

Ponadto posiada sporo błonnika oraz karotenoidów, które chronią przed nowotworami, chorobami oczu oraz chorobami serca. Dynia zawiera w sobie również wapń, magnez i potas, a jej pestki są bogatym źródłem cynku (16 g zawiera 2,5 mg). Ponadto dostarcza ona fitosterole, które są odpowiedzialne za ograniczenie wchłaniania cholesterolu z pożywienia.

xp9000@vp.pl'

Napisane przez

Agata Romanowska

Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą o wszystkich nurtujących, kobiecych sprawach. Prywatnie dziennikarka oraz fanka zdrowego lifestyle'u. Pisze dla nas w dziale Dom, Lifestyle i Różności.