weganski majonez i sosy

Co raz więcej osób rezygnuje z produktów zwierzęcych, przechodząc na dietę wegetariańską. Wymusza to powszechniejszy dostęp do produktów, które są przeznaczone dla wegetarian. Weganie znaleźli sposób na odtwarzanie konsystencji smaku niektórych potraw, na przykład majonezu. 

Popularna dieta wegańska

Diety roślinne wykluczające produkty odzwierzęce, stają się coraz bardziej popularne. To też spowodowało, że pojawia się coraz więcej zamienników tradycyjnych produktów. Majonezy wegańskie to produkty, które urozmaicają dietę roślinną. Wiele osób myśli, że weganie żywią się tylko roślinami. Nic bardziej mylnego. W diecie wegan, królują smaki ze wszystkich stron świata. Większość wegan w swojej kuchni stosuje roślinne zamienniki tradycyjnych produktów. Majonez wegański nadaje się do sosów, dresingów i kanapek. Wzbogaca smak potraw i urozmaica smaki w diecie wegańskiej. 

Skład majonezu wegańskiego

Fit majonez w wersji wegańskiej, pozbawiony jest składników pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziemy w nim jaj, żelatyny wieprzowej. Wydawać by się mogło, że nie da się zrobić majonezu bez jajek. W wielu przypadkach wegańska odmiana tego dodatku, wykonywana jest na bazie białej  fasoli, mleka roślinnego. W niektórych wypadkach do majonezu wegańskiego dodaje się wodę po ugotowaniu ciecierzycy lub z odsączonej cieciorki, czyli tak zwaną aquafabę.

Jak zrobić taki wegański majonez? Olej roślinny łączymy z aquafabą, białą fasolą czy mlekiem roślinnym, dodajemy do tego sok z cytryny, ocet i przyprawy. W niektórych przepisach pojawia się dodatek soli czarnej, która pozwala na uzyskanie charakterystycznego jajecznego smaku majonezu. Majonezy, które znajdziemy na sklepowych półkach, posiadają więcej substancji dodatkowych. Najczęściej jest to olej roślinny, skrobia i białko roślinne lub barwniki naturalne. 

Wybierając majonez wegański warto zwrócić uwagę na skład. Niektóre, produkowane na szeroką skalę, mogą posiadać konserwanty, gwarantujące dłuższą przydatność do spożycia. Dobrze jest zwracać uwagę na to, jakie to konserwanty i ile ich jest w produkcie.