Spis treści
Piekarnik to sprzęt, który znacznie ułatwia nam codzienne funkcjonowanie. Te nowoczesne pozwalają na szybkie przygotowanie czy podgrzanie różnych dań, ale też znacznie ułatwiają pieczenie biszkoptów, ciast drożdżowych i innych wymagających wypieków. Jedną z opcji piekarnika, które pomagają nam, jako kucharzom i piekarzom amatorom, jest funkcja pary. Jak ona działa i czy zwiększa nasze szanse na udane danie?
Jak działa funkcja pary w piekarniku?
Większość piekarników parowych wyposażona jest w te same opcje programowe co wszystkie standardowe piekarnik, ale umożliwia właśnie dodatkowe ich łączenie z funkcją pary. W sprzedaży mamy dwa rodzaje piekarników z tą funkcją:
- Ze specjalny pojemnikiem na wodę – wykorzystuje on parę wytworzoną we wnętrzu piekarnika i rozprowadza ją po wnętrzu całej komory, tzw. obieg grawitacyjny
- Generator pary – para wytwarzana jest poza komorą piekarnika i wtłaczana bezpośrednio do niej, tzw. obieg wymuszony.
Warto tez wspomnieć o urządzeniach, które mogą być podpięte bezpośrednio do ujęcia wody, jest jednak znacznie droższa opcja i zdecydowanie przeznaczona dla osób, które bardzo często z niej korzystają. Piekarniki parowe dostępne są na rynku w różnych wariantach cenowych, począwszy o 1000 zł (najmniej bogate opcje) w górę. Wybór takiego urządzenia jest zależny od indywidualnych potrzeb przyszłego użytkownika.
Jakie korzyści daje piekarnik z funkcją pary?
Piekarniki parowe pozwalają na zdecydowanie szybsze i łatwiejsze przygotowywanie dań. Dają między innymi możliwość gotowania zdrowszego jedzenia, ponieważ podczas pieczenia z funkcją pary np. warzywa tracą znacznie mniej składników odżywczych i witamin. Dodatkowo potrawy przygotowywane w piekarnikach z funkcją pary są znacznie bardziej soczyste i nie ulegają wysychaniu. Amatorom cukiernictwa ta opcja szczególnie przypadnie do gustu podczas pieczenia wyśmienitych i bardzo wymagających serników. Wiesz Piekarnik z funkcją pary – jakie ma korzyści? NIE? to zobacz wpis https://kawaczyherbata.pl/piekarnik-z-funkcja-pary-jakie-ma-korzysci Piekarniki z funkcją pary pozwalają także na delikatne i powolne rozmrażanie mięs, ryb czy też ciast, co rzadko możemy spotkać w piekarnikach tradycyjnych. Co ucieszy wiele osób, prawie wszystkie piekarniki parowe wyposażone są w funkcję samooczyszczenia, właśnie przy pomocy pary. Wystarczy użyć takiego programu, a po wystygnięciu przetrzeć wnętrze komory miękką szmatką.
Czy warto zainwestować w piekarnik parowy?
Piekarniki z funkcją pary dają wiele korzyści, nie tylko podczas gotowania. Dzięki użyciu funkcji pary, często w połączeniu z termoobiegiem, pozwalają zdecydowanie na oszczędność czasu, ale również energii, a co za tym idzie pieniędzy. Urządzenia z tą opcją znacznie szybciej się nagrzewają, a jednocześnie, wskutek równomiernego rozprowadzania gorącej pary po wnętrzu komory, potrzebują zdecydowanie niższej temperatury do dobrego ugotowania dań. Wiele modeli piekarników parowych, aby ułatwić użytkownikom gotowanie i eksperymentowanie z funkcją pary, posiada książki kucharskie oraz kompatybilne z urządzeniami aplikacje na smartfony, przy pomocą których wybierzemy odpowiednią temperaturę czy moc pary najlepszą dla danego dania. Dodatkowo urządzenia tego typu znajdziemy z dodatkowym obrotowym rożnem umożliwiającym pieczenie ryby czy kurczaka.
Piekarnik z funkcją pary to doskonała opcja dla osób, które cenią sobie wyśmienity smak, ale jednocześnie zwracają uwagę na wartości odżywcze przygotowywanych w domu potraw. To jaki piekarnik wybiorą zależy tylko od ich indywidualnych preferencji i potrzeb, a decydując się na takie urządzenia na pewno nie będą zawiedzeni.