Kuchnia

Funkcjonalna kuchnia. Jakie udogodnienia powinny znaleźć się w kuchni?

funkcjonalne-udogodnienia-w-kuchni

Funkcjonalna kuchnia to jeden z ważnych aspektów, który musimy wziąć pod uwagę na etapie projektowania tego pomieszczenia. W kuchni spędzamy najwięcej czasu, tam też przygotowujemy posiłki.

Dlatego ważne jest, aby codzienny rytuał gotowania przebiegał sprawnie i komfortowo. Zaprojektować wygodną i praktyczną kuchnię nie jest łatwo.

Niemniej jednak stosując się do pewnych zasad aranżacji tego pomieszczenia, możesz stworzyć kuchnie, w której codzienne czynności, takie jak gotowanie, zmywanie, przygotowywanie kanapek dla dzieci do szkoły oraz przetworów na zimę stanie się dla ciebie przyjemnością, a nie udręką.

Układ zabudowy dopasowany do wielkości i kształtu kuchni

Aranżacji mebli kuchennych, dedykowanych różnym jej wielkościom i kształtom, znajdziemy wiele. Zanim zdecydujesz się na konkretny, zastanów się jaki układ aranżacyjny będzie pasował do twojej kuchni.

Przeanalizuj jego wady i zalety. Ważne przy tym jest to, aby te najczęściej używane urządzenia, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka, były mniej więcej w zasięgu naszej ręki.

Projektanci doradzają, aby te trzy najważniejsze sprzęty tworzyły układ trójkąta. Najlepsze rozmieszczenie tych sprzętów uzyskamy gdy:

  • od kuchenki do lodówki jest ok. 1,2- 2 metrów
  • od zlewozmywaka do lodówki jest 1,2-2 m
  • od zlewozmywaka do kuchenki jest również 1,2- 2 metrów. Przy czym w małych kuchniach ta odległość może wynosić ok. 0,9 metra.

Należy przy tym pamiętać, że lodówka jest urządzeniem chłodzącym i nie powinna stać w bezpośrednim kontakcie z kuchenką, tak samo, jak między kuchenką a zlewem powinna być pewna przerwa.

W wąskich kuchniach, w których pomieszczenie liczy ok. 2 metry szerokości, najlepiej sprawdzi się zabudowa jednorzędowa. Takie rozplanowanie również sprawdzi się w tzw. aneksach kuchennych otwartych na salon lub jadalnię. Jeżeli cała zabudowa ma stać w linii jednej ściany.

Co prawda aranżacje mieszkania czy domu, zaplanowane tak, że wyznaczone są z góry przez projektanta strefy w kuchni np. w pokojach dziennych, nie sprzyjają dobremu rozplanowaniu tego miejsca.

Niemniej jednak ergonomia w kuchni może być poprawiona ustawieniem właściwościowej kolejności sprzętów oraz odpowiedniej odległości między nimi. To ułatwi nam codzienną pracę przy przygotowywaniu posiłków domownikom.

Jeżeli mamy nieco więcej wygospodarowanego miejsca na aneks kuchenny, to możemy zastosować zabudowę w kształcie litery L. Z tym że krótsze ramię będzie miało ok. 1,2 metra.

To doskonałe rozwiązanie przy małej, ale nieco szerszej kuchni, gdzie jeden bok ściany ma ok. 2 metry a drugi 2,6 metra. Wtedy odległości między sprzętami nie będą aż tak duże.

Sprzęt kuchenny, a potrzeby rodziny. Postaw na ergonomiczną kuchnię!

To kolejny temat, który musimy zaplanować na etapie tworzenia naszego miejsca kuchennego. Należy dopasować wielkość i parametry lodówki, kuchenki, piekarnika, zlewu i zmywarki do naszych codziennych potrzeb.

Lodówka w Twoim domu

Wielkość lodówki powinna zależeć od wielkości rodziny, częstotliwości zakupów i preferowanego jedzenia. Ważnym aspektem jest również to, na ile dni przygotowujemy posiłki np. na obiad. Jeżeli gotujemy na dwa lub trzy dni, to musimy mieć miejsce w naszej lodówce, aby tam je przechowywać.

W tym wypadku sprawdzi się lodówka o dużej pojemności, która pomieści codzienne zakupy i przygotowywane potrawy na kilka dni z rzędu. To też dobre rozwiązanie dla osób, które przygotowują często przyjęcia.

Funkcjonalna kuchnia – wybierz płytę elektryczną lub gazową

Płyta elektryczna albo płyta gazowa. To już zależy od mediów z zewnątrz, do których mamy dostęp w naszym domu oraz samych preferencji pani domu, czyli na czym woli gotować.

Obecnie w wielu nowo wybudowanych mieszkaniach nie mamy dostępu do gazu ziemnego ze względów bezpieczeństwa, stąd sprzęt AGD do kuchni w postaci kuchenki gazowej zupełnie tutaj odpada. Parametry płyty grzejnej w zależności czy będzie gazowa, czy elektryczna musimy dostawać do liczby garnków, które jednocześnie wykorzystujemy w trakcie gotowania.

Ważną sprawą jest również to czy w naszej kuchni gotuje jedna, czy więcej osób. Kiedy gotowanie staje się czynnością rodzinną, wtedy warto zdecydować się na szerszą płytę grzewczą np. ok. 80 cm, i ustawić ją na wyspie, tak aby wszyscy mieli do niej spokojny dostęp.

Okapy kuchenne w funkcjonalnej kuchni

Nad płytą grzewczą powinien znaleźć się okap kuchenny. Jego szerokość powinna być nieco większa od szerokości kuchenki, aby całkowicie pochłaniał opary ze smażenia i gotowania. Dolna krawędź okapu powinna być na wysokości co najmniej 65 cm nad kuchenką.

Do wyboru mamy okapy, pracujące w obiegu zamkniętym, jako pochłaniacze lub w obiegu otwartym, które wyciągają opary wprost do wentylacji. Te ostatnie będą najbardziej efektywne.

Obowiązkowy piekarnik

Bez piekarnika kuchnia nie jest w pełni wyposażona. Jeżeli używamy go tylko czasami, to i tak nie należy z niego rezygnować. Obecnie dla większej ergonomii kuchni, piekarniki ustawia się w zabudowie na wysokości klatki piersiowej.

Zmywarka w nowoczesnym mieszkaniu

Każda kuchnia powinna być wyposażona w zmywarkę. Z tego też względu warto znaleźć miejsce na ten sprzęt nawet w małej kuchni. To urządzenie nie tylko oszczędza wodę i prąd, ale również czas. Każda pani domu doceni zmywarkę w kuchni, zwłaszcza jak po obiedzie przy dużej rodzinie będzie miała masę garnków, kubków i talerzy do zmywania.

Dlatego wielkość zmywarki należy dobrać do ilości naczyń i sprzętów do gotowania używanych w ciągu dnia, tak aby móc włączać ją raz dziennie np. na wieczór, a nie kilka razy w ciągu dnia. To urządzenie chodzi ok. 3 godzin.

Przy aranżacji zmywarki w naszej kuchni należy pamiętać, aby zostawić wolne miejsce ok. 1 m, aby wygodnie ją otwierać.

Ergonomia w kuchni

Wysokość szafek kuchennych i blatów powinny być dostosowane do wzrostu użytkowników. Optymalną wysokość możemy ustalić, wymierzając wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odejmując ok. 15 cm.

Wysokości blatów mogą się różnić. Dla osób o wzroście 160 cm to wysokość blatu ok. 90 cm, a dla użytkownika o wzroście 185 cm to już 105 cm.

Jeżeli w jednej kuchni pracują osoby o niskim i wysokim wzroście, to należy w tym wypadku wypracować jakiś kompromis w postaci wartości pośredniej.

Czytaj dalej:

  1. Ergonomia w kuchni. Jak zaaranżować wnętrze kuchni?
  2. Jak dobrać sprzęt AGD do kuchni?
  3. Jak wydzielić strefy w kuchni? Funkcjonalna ergonomia w kuchni
  4. Skąd brać pomysły na szybki obiad?

Źródło: https://giallo.pl/amica/

Źródło zdjęcia – Food photo created by prostooleh – www.freepik.com

0 Komentarze

Odpowiedz na komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany*