Zdrowie

Mity na temat witaminy C

mity-na-temat-witaminy-c

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto wiedzieć, w jakich dokładnie procesach życiowych bierze udział.

Zaskakujące są niektóre błędne przekonania, które krążą o witaminie C. Które informacje o witaminie C są mitami?

Dlaczego witamina C jest ważna dla zdrowia?

Faktem jest, że witamina C, czyli kwas askorbinowy bierze udział w procesach biosyntezy kolagenu oraz utrzymuje prawidłowe funkcje tkanki łącznej. Jest kofaktorem, czyli składnikiem, który umożliwia przeprowadzenie reakcji chemicznej.

Niedobór witaminy C skutkuje pojawieniem się szkorbutu. Jest to choroba objawiająca się samoistnymi krwawieniami, bólami mięśni, stawów zapaleniem dziąseł oraz trudno gojącymi się ranami. Objawy powstają w wyniku osłabienia tkanki łącznej spowodowanego brakiem dojrzałego kolagenu.

Poza tym witamina C jest naturalnym antyoksydantem, czyli chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Potwierdzone jest także, że witamina C bierze udział w: ochronie funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, skóry, zębów, chrząstki, dziąseł.

Ponadto bierze udział w przyswajaniu żelaza, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego, a także utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny.

Jakie mity krążą na temat witaminy C?

Pierwszym mitem jest to, że tylko witamina C lewoskrętna ma działanie prozdrowotne. Tak naprawdę chodzi tu o kwas l-askorbinowy, który ma takie samo działania jak kwas askorbinowy, różni się jedynie budową chemiczną.

Kolejnym mitem jest to, że witamina C leczy przeziębienie, czy grypę. Niestety nie ma na to jednoznacznych dowodów ani potwierdzonych badań medycznych. Jedyne co to udowodniono, że witamina C może nieco skrócić czas choroby.

Na przeziębienie z pewnością nie pomoże gorąca herbata z cytryną, ponieważ witamina C ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba uzmysłowić sobie, że witamina C najbardziej cenna jest w naturalnej postaci, czyli w świeżych owocach i warzywach.

Owocami, które zawierają najwięcej witaminy C, wcale nie są cytrusy, jak jest powszechnie uznawane. Tak naprawdę najwięcej witaminy C znajduje się w: czarnej porzeczce, papryce, a także w aceroli, dzikiej róży. Witamina C znajduje się w warzywach takich jak: natka pietruszki, kalafior, brukselka, szpinak, cebula i kiszona kapusta. Warto wiedzieć, że najwięcej tej witaminy jest w świeżych owocach i warzywach. Długie przechowywanie, zamrażanie, gotowanie tych produktów sprawia, że zawartość w nich witaminy C maleje.

0 Komentarze
xp9000@vp.pl'

Agata Romanowska

Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą o wszystkich nurtujących, kobiecych sprawach. Prywatnie dziennikarka oraz fanka zdrowego lifestyle'u. Pisze dla nas w dziale Dom, Lifestyle i Różności.

Odpowiedz na komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany*